Slovoto

Иванка Денева

Биографични бележки

Иванка ДеневаИванка Денева е завършила българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а по-късно и докторантура.

Член на съюза на българските писатели - София.

Творческите й интереси са в областта на разказа, романа, литературната и театралната критика. Автор на повест, разкази и новели, на романа "Жарава" (изд. "Захарий Стоянов" - София, 1999 г.), поетичната антология "Светлик на душата" (ИК "Христо Ботев" - София, 2000 г.), на книгата за "театъра на прехода" "Искри от храма на Мелпомена" (ИК "Христо Ботев" - София, 2001 г.).

Утвърждаването на Иванка Денева в литературата започва с романа "Жарава", номиниран за наградата на Съюза на българските писатели за белетристика и определен от критиката за "събитие в съвременната литература", в-к "Български писател", бр. 22 от 7 юни 2000 г. и бр. 37 от 20 декември 2000 г. Творбите й са представяни многократно в национални литературни издания: в-к "Поглед", сп. "Пламък", сп. "Везни", сп. "Български страници", издание на Съюза на българските писатели, в-к "Български писател", "Литературен вестник", по "Юниън телевижън" и др. Нейни книги са притежание на библиотеки-те в Лондон, Ню Йорк, Страсбург, Москва, Париж и др. Полуфиналист в международния конкурс за поезия на Poetry.com, в който стихотворението й "Вечност" e публикувано в антологията "Вечностни портрети".

В мартенския брой от 2005 година американското електронно списание за литература и изкуство "Megaera" публикува творческата биография на писателката Иванка Денева и поетичната й творба "Вечност" ("Eternity", в превод на английски - Л. Петкова), намерила място в няколко международни поетични издания. Тя е единственият български автор в броя.

През месец март 2005 година и канадското списаниe за литература, изкуство и култура "Erunsmagazine" помести творческа справка за Ив. Денева и поемата й "Късна любов" ("Late love", от същия преводач). В броя е представено изкуството и на големия български художник Георги Божилов - Слона, книга на Александър Солженицин, музиката на Иво Папазов и др. творци от световната култура. Международната поетическа библиотека в гр. Оуинг Милс, Мериленд, включи на сайта си поемата.

След запознаване с поетичните й творби, артистичният директор на Международния фестивал за поезия "Stanza", в Шотландия, покани писателката да бъде гост на събитието. То се провежда през март, в гр. Сент Андрюс, с участието на поети от цял свят.

 

Автор е на повече от деветдесет статии в централния и регионалния печат по научни, обществени и естетически проблеми и на изследване за литературното развитие за подрастващите.

Кореспондент на в-к "Словото днес", издание на Съюза на българските писатели и на електронния бюлетин "Литернет".

 


напред горе назад Обратно към: [Иванка Денева][СЛОВОТО]
© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух