Slovoto

Антон Баев

Биографични бележки

Антон Баев, 18 октомври 2006 г., София. Снимка © Мартин МитовАнтон Баев е роден през 1963 г. в Пловдив.

Автор е на шест стихосбирки, един роман и една книга с литературно-философски фрагменти. Работил е като библиотекар, секретар на читалище, репортер, редактор, външно-политически наблюдател. От 2000 г. е главен редактор на пловдивския всекидневник „Марица“.

Антон Баев е автор и на десетки репортажи, коментари, анализи, рецензии, портрети и пътеписи. Завършил е ПУ „Паисий Хилендарски“, специализирал е регионална журналистика в САЩ през 1994 г.

Първата му стихосбирка Снежни сигнали (Народна младеж, 1988) е отличена с Голямата награда за литературен дебют „Южна пролет“. Следват Гърбът на мрака (НБ „Иван Вазов“, 1991), Ездачът, нощта и пустинята (Хермес, 1995), отличена с наградата „Иван Николов“ на ИК „Жанет-45“, Разпъване на Одигитрия (Пан, 1998).

През 1997 г. излиза и първият му роман — Американци (Хермес), а през 1999-а — Ноев ковчег. Книга от глоси (Жанет-45).

Литературната критика определя сборника му Целият свят и други апокрифи (Летера, 2002) за първи цялостен опит за намиране на цивилизационен модел в българската поезия със Средиземноморието като културно-топографски център.

Писателят Деян Енев пише за сборника Даровете на света. Нови апокрифи (Издателско ателие Аб, 2004): „Антон Баев продължава линията от Целият свят и други апокрифи да гради усложнено духовно пространство, в което поезията е равностойна с идейната и културната топонимия... С една дума Антон Баев продължава да отстоява ролята на поета като медиатор между културно-историческите пластове.“

Антон Баев е написал и още две книги с проза — романът Репортери (непубликуван) и сборника с къси разкази Жени и планети (2005, ИК "Жанет - 45").

Антон Баев е автор и на студията Вариации за поета Иван Пейчев, чиято основна част Романтически мотиви в лириката на Иван Пейчев е публикувана в кн.5 на сп. „Литературна мисъл“ (1990).

През 2006 г. излиза от печат гротесковия роман Белези от българин - "роман за всеки, който иска да проникне в народопсихологията и душевността на българина", издание на ИК "Хермес".

Поезията на Антон Баев е превеждана на руски, турски и английски.

 

За контакти: baev_a@hotmail.com.

 


напред горе назад Обратно към: [Антон Баев][СЛОВОТО]
© 1999-2022, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух