напред назад Обратно към: [Калина Чепандова][СЛОВОТО]Приятел


Бяха ученици. Бяха скрити бунтари, възпитани решетки ги блъсваха всеки път. Възхищаваха се на тези, които чупеха всичко, изкуствено посявано в тях. Тя го харесваше до влюбване в него. Той беше влюбен в друга. Тя беше приятел. В училище си писаха бележки, които Той пази и до днес. Говореха по цели вечери на градския площад сред приятели. Когато единият оставаше сам и другият отиваше при него, си правеха мазни пуканки и много сладък сок. Отиваха сутринта безсънни на училище, но вървяха и се присмиваха на излъганите нощи.

Тя се премести в друг град, Той — в казарма. Говореха с писма и свиждания. Тя намери любовта в другия град, Той загуби своята. Говореха, когато бяха и двамата в един град, тогава ставаше техен и обикаляха обезумели. Караха бясно неговата кола по рисковани пътища в планината. Запазиха в себе си светлините на града от високото и луната. Той я харесваше до влюбване в нея. Тя беше влюбена в друг. Той беше приятел.

Той намери отново любовта, Тя загуби своята. Говореха със срещи на класа.

Бяха независими от всичко, дори и от себе си. Бяха открити бунтари. Тя го харесваше до влюбване в него. Той беше влюбен в друга, която беше изгубил. Тя беше приятел. Говореха до невъзможност по телефона. Когато единият отиваше при другия, си правеха кафе и цигари. Отиваха сутринта безсънни на работа, но се чувстваха леко и се присмиваха на себе си.

Тя замина на море, Той — по дяволите. Тя се връщаше от миналото, Той — в миналото. Тя беше приятел, Той беше приятел. Говореха със своите малки деца-творчество.

 

2001 г.

 


напред горе назад Обратно към: [Калина Чепандова][СЛОВОТО]

 

© Калина Чепандова. Всички права запазени!


© 1999-2022, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух